Hoe kun je in een complexe omgeving met nieuwe veiligheidsnormen en tal van onzekerheden een dijkversterking aanpakken?
Waterschap Rivierenland stond voor deze maatschappelijke uitdaging. Het zocht naar een andere samenwerkingsvorm van overheid en markt. En zo is de Graaf Reinaldalliantie van start gegaan. Een alliantie van Waterschap Rivierenland samen met Waalensemble, bestaande uit Heijmans, GMB en DEME Environmental NL met Royal Haskoning DHV als adviserende partij.
Het waterschap verwachtte met een alliantie de meeste (maatschappelijke)
waarde te creëren en het beste te kunnen omgaan met de diverse onzekerheden. En
niet in de laatste plaats die als gevolg van de nieuwe veiligheidsnorm. In een
alliantie zijn de belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer namelijk gelijk
en ze delen hun risico’s.
Hierbij het verzoek om je aan- of af te melden voor het symposium door via onderstaande link het formulier in te vullen. Hartelijk dank voor je reactie.
Aanmelden
Symposium 'Geboorte van een alliantie' 6 nov 2024
Zijn er vragen, dan kun je contact opnemen met: Everdien Zeilmaker ([email protected]).
Onze inzichten en onderzoeken rondom de waarde van een alliantie delen we in onze podcast. Beluister hier de eerste 6 afleveringen:
Op donderdag 15 februari 2024 organiseerden we een bijeenkomst over ‘de werking van een alliantie’. Tijdens een plenair gedeelte lichtten we toe hoe de alliantie georganiseerd is en hoe het in de praktijk werkt. Daarna waren er meerdere break-out sessies waarin we op interactieve wijze ingingen op een aantal thema’s.
Op 12 juni
2024 organiseerden we een werksessie ‘Kiezen voor een alliantie’.
We hebben veel kennis gedeeld, ervaringen zijn uitgewisseld en het belangrijkste: mensen hebben elkaar leren kennen en weten wie ze kunnen raadplegen. Tegelijkertijd werd duidelijk dat er nog veel onbekendheid is met alliantiecontracten en dat er nog weinig templates voorhanden zijn (afwegingskaders, voorbeeldcontracten etc.). Dit geldt ook voor portfoliocontracten en de kansen van vroege marktbenadering. Hierdoor bestaat veel koudwatervrees; er ligt nog werk voor ons allen.
Twee projectteams van projecten die nu in voorbereiding zijn, hebben ons uitgedaagd om gezamenlijk te onderzoeken welke waarde een alliantie aan hun project zou kunnen toevoegen. Deze challenges zullen de komende maanden plaats vinden.
We merkten tijdens het symposium in september 2023 dat er veel enthousiasme en nieuwsgierigheid is voor een alliantiecontract. We hebben de ‘alliantie-believers’ verder geïnspireerd, en ook onderkend dat er nog een grote groep beslissers en besluitvormers onze overtuiging nog niet deelt (of koudwatervrees heeft). Terwijl zij bepalend zijn in de keuze voor nieuwe samenwerkingscontracten.
We ontwikkelen een ‘gereedschapskist’ met inzichten en praktische producten over hoe een alliantie werkt. Ambassadeurs van de alliantie kunnen hiermee langs gaan bij tafels (vergaderingen, gremia) waar beslissers en besluitvormers zitten. We willen hen inspireren en helpen andere vormen van samenwerkingscontracten te agenderen en te overwegen. Dit kan bij lopende en bij nog op te starten projecten zijn.
Op woensdag 6 november 2024 geven we een vervolg aan het eerdere symposium. Tijdens dit tweede symposium delen we verdere ervaringen rondom de waarde van een alliantie. Een belangrijk thema is: De geboorte van een alliantie. Welke randvoorwaarden zijn er nodig en ook: wanneer begin je met de voorbereidingen?
Zodra er meer bekend is over de inhoud zal dit gecommuniceerd worden.
In 2023 organiseerde de Graaf Reinaldalliantie een symposium onder de titel ‘de waarde van een alliantie’. Aan de hand van 4 stellingen brachten we de waarde van een alliantie in beeld. Ook zijn er vooraf een aantal whitepapers gemaakt (zie hieronder). Tijdens het symposium werd feedback gevraagd op de uitkomsten hiervan. We concludeerden dat een andere manier van contracteren nodig is in de huidige complexe samenleving, waarin vele maatschappelijke opgaven elkaar raken en beïnvloeden. Onder de noemer van samenwerkingscontracten werden onder andere gebiedscontracten en allianties als kansrijke oplossingen gezien.
Uit bovenstaande vier invalshoeken zijn stellingen opgesteld. Ons interne onderzoek hebben we samengevat in een whitepaper per stelling:
Nu we over de helft van de realisatie van het project staan, roept dit de vraag op of de verwachtingen (al) zijn waargemaakt. Met andere woorden: welke waarde heeft de alliantie gecreëerd?
Dit vinden de medewerkers van een alliantie:
Maatschappelijke meerwaarde en mens
Neem dan contact op met Everdien Zeilmaker ([email protected]).