Deze conclusie kon getrokken worden tijdens een symposium, georganiseerd door de Graaf Reinaldalliantie, een samenwerkingsverband van waterschap en een consortium van aannemers. Op het symposium werd gediscussieerd over de waarde van een alliantie met pakkende stellingen, flitsende filmpjes en discussies met ruim 100 professionals uit diverse branches.
Marleen Hermans (hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw aan TU Delft en managing partner fysiek domein bij BMC) en Heleen Herbert (CCO & CHRO bij Heijmans) spraken over hun visie op een alliantie.
Marleen Hermans benadrukt dat we de huidige maatschappelijke opgaven niet voor elkaar krijgen als we doorgaan zoals we het altijd deden. De huidige complexe multidisciplinaire opgaven vragen samenwerkingscontracten. Marleen geeft aan dat de Graaf Reinaldalliantie veel kenmerken in zich heeft die nodig zijn, zoals een gezamenlijk doel, partnerschap tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en leren en verbeteren centraal stellen. Marleen benadrukt verder dat er meer nodig is, zoals een programmatische en/of regionale aanpak.
Heleen Herbert vervolgt met een pleidooi voor mensen. De arbeidsmarkt is krap. Je mensen vertrekken voor een beter salaris en blijven als zij maatschappelijk relevant werk doen en een goede werk/privé balans ervaren. Belangrijk is om het hogere doel van het werk te benadrukken, een veilige werkomgeving te creëren en samen te werken zonder frictie. Bij de Graaf Reinaldalliantie heeft Heleen Herbert met eigen ogen gezien dat deze elementen sterk aanwezig zijn. En ze is een groot ambassadeur voor het werken in allianties.
Hierna volgde een levendige paneldiscussie in duo’s met bovenstaande sprekers, Goos den Hartog (heemraad waterketen Waterschap Rivierenland) en Edwin van der Poel (Algemeen directeur GMB) en als laatste duo Wilco Blom (senior contractmanager Heijmans) en Paul van Dijk (senior contractmanager Waterschap Rivierenland en senior adviseur contract en markt HWBP).
Goos den Hartog licht toe dat de alliantie ontstond in een tijd, waarin diverse contracten van het waterschap eindigden in grote kostenoverschrijdingen en geschillen. Hij benadrukt dat het inzetten van het waterschap op samenwerkingscontracten, zoals onder andere de alliantie een einde heeft gemaakt aan deze situatie.
Edwin schetst daarbij uitdagingen, zoals het leren loslaten van het project (de alliantie) door de achterbannen.
Beide contractmanagers geven aan dat ze het makkelijk redden in de 2 dagen per week die ze allebei op het project werken. Een groot deel van hun tijd zijn ze bezig met het uitleggen aan hun collega’s hoe het alliantiecontract werkt: je hoeft geen positie in te nemen, los het probleem gewoon op, het is namelijk van jullie allemaal!
In de break out sessies in kleinere groepen werd een negental stellingen besproken. De mindset van de alliantie was goed merkbaar tijdens de sessies, zo merkte Wilco Blom later op: mensen waren open om te delen waar hun vraagtekens zitten en om hun zorgen te uiten.
Dat er nog vraagtekens zijn over hoe de alliantie nu precies werkt en of het inderdaad zo is dat een alliantie echt goedkoper is, dat werd duidelijk. Ook was iedereen het er unaniem over eens dat allianties de branche aantrekkelijker maken. Het werken in een alliantie is een middel om het diepgewortelde wantrouwen om te buigen in een vanzelfsprekend vertrouwen in elkaar.
Alliantiemanager Niek Ridderbos gaf aan het eind van de middag aan, dat hij komend jaar graag met de aanwezigen wil onderzoeken hoe we de leerervaringen kunnen delen en meenemen naar nieuwe contracten en projecten. Voor de korte termijn beloofde hij een meer inhoudelijke terugkoppeling te verzorgen om de werking van de alliantie toe te lichten.
Meer over het onderzoek, bevindingen en uitkomsten is in een serie podcasts te beluisteren via gralliantie.nl/de-waarde-van-een-alliantie.